BENOveren staat voor ‘beter renoveren’ met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde.We doen dit in Kortrijk met een voorbeeldrenovatie van een typische rijwoning tot een kwalitatieve, betaalbare en gebruiksvriendelijke huurwoning. Volg alles via deze blog.

Wat is BENHUUR?


Met BENHUUR, een initiatief van De Poort vzw in samenwerking met de Stad Kortrijk, willen we Bijna EnergieNeutraal (BEN) renoveren van huurwoningen in de kijker zetten. Dit gebeurt aan de hand van een voorbeeldrenovatie van een typische Kortrijkse rijwoning tot een betaalbare, gebruiks- en vooral energievriendelijke woning.

Iedereen aan het renoveren

Actiepunt 13 uit het actieplan Kortrijk Renoveert gaat over het Bijna EnergieNeutraal (BEN) renoveren. Vanaf 2021 wordt dit de verplichte standaard voor alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen aan deze norm voldoen. De Kortrijkzanen zijn volop hun huizen aan het renoveren en energiezuiniger te maken. Doorgaans blijven de huurhuizen hierbij achterop.

Dit verhelpen we onder meer met de stedelijke renovatiepremie voor huurwoningen te voorzien en ook met deze actie. BENHUUR zet eigenaars aan om hun huurwoningen grondig te renoveren met hogere ambities op het vlak van energieprestaties.

Dit gebeurt aan de hand van een voorbeeldrenovatie van een typische rijwoning, gebouwd in 1930, gelegen langs de Meensesteenweg 37 in Kortrijk, tot een kwalitatieve, betaalbare, gebruiks- en vooral energievriendelijke huurwoning.

Deze woning wordt ruimtelijk volledig herschikt. Doorheen het renovatieproces worden verschillende technische en innovatieve ingrepen op energetisch vlak gevisualiseerd.

Deze renovatie wordt gerealiseerd door vzw De Poort die hiervoor samenwerkt met een reeks partners uit de bouwsector.
Projectleider Johan Lapere leidt het hele proces in goede banen.


Beter renoveren

De Poort vzw geeft met de ze renovatie een concreet antwoord op actuele woonbehoeftes. Zo wordt het gebruik van de fiets binnen de stad gestimuleerd door het creëren van een veilige en praktische fietsenstalling aan de voorzijde van de woning, door de voorgevel van de woning op het gelijkvloers te verplaatsen.
Het creatief omspringen met het rooilijndecreet biedt ook meteen een antwoord op de huidige beperkingen inzake buitengevelisolatie.

Door het herschikken van het gebouw en de ruimtes minder hoog te maken, kan een extra slaapkamer en technische ruimte worden toegevoegd.

Daarnaast worden kostenbeperkende ingrepen toegepast door o.a. het oude vloerpeil te verhogen met 19 cm waardoor uitgraafwerkzaamheden worden beperkt.
Op deze manier creëren we voldoende ruimte om vloerisolatie - en verwarming te plaatsen.

Verdere Energiebesparende ingrepen doen we o.a. door een huisautomatisatie  en LED-verlichting te voorzien. Daarnaast biedt vloerverwarming dan weer de mogelijkheid om op termijn over te schakelen naar alternatieve (goedkopere) verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp. Waterbesparend kraanwerk zorgt dan voor beperking van (warm)waterverbruik, bovendien is er ook een warmte recuperatiesysteem (tot 65% rendement) van het afvalwater in de badkamer.

Bedoeling is ook dat het volledige energieverbruik van aardgas en elektriciteit in kaart wordt gebracht en het sluipverbruik wordt beperkt. Dit wordt gevisualiseerd om bewoners bewust te laten omgaan met hun energieverbruik.


Een verhaal van vele partners

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van heel wat bedrijven uit de sector en vaak ook uit de streek die materiaal en expertise ter beschikking stellen: Itho Daalderop, Nathan group, NIKO, Renson, Sax, Tegels Depaepe, Unilin, Uponor, Velux, Wienerberger.

De werken worden uitgevoerd door enerzijds private aannemers en anderzijds mensen die via de leerwerkplaats van het OCMW van Kortrijk en De Poort vzw tewerkgesteld worden.
Zo is er een gezonde mix van private en sociale tewerkstelling.


BENHUUR toont hoe het kan

Met deze kwalitatieve BENHUUR-woning die in januari 2018 opgeleverd wordt kunnen we aan verhuurders/eigenaars tonen welke ingrepen, naargelang het beschikbare renovatiebudget, kunnen toegepast worden.
We willen met dit project vooral aantonen dat Bijna EnergieNeutraal renoveren niet enkel haalbaar is voor eigenaar-bewoners maar ook voor eigenaar-verhuurders.
Daarom wordt de renovatie in verschillende logische stappen opgebouwd, zodat een eigenaar volgens zijn budget in een logische volgorde maar in verschillende fases zijn renovatie kan doen.
Na de renovatie zal de woning 6 maanden opengesteld worden als kijkwoning.
De werken kunnen ook stap per stap opgevolgd worden op de blog van BENHUUR: benhuur.blogspot.be

Over De Poort vzw

De Poort vzw verhuurt reeds 30 jaar woningen binnen haar sociaal verhuurkantoor (SVK). Op 15 november 2016 klokten we ons patrimonium af op 523 woningen. 460 daarvan zijn woningen die ingehuurd worden op de private huurmarkt. Sinds de start van het SVK is de visie steeds geweest om in te zetten op groei maar evenzeer op kwaliteitsbewaking van het patrimonium. Met de Vlaamse renovatiepremie worden eigenaar-verhuurders momenteel reeds gestimuleerd om hun woningen te renoveren als ze willen verhuren aan het SVK. Daarbij worden woningen grondig aangepakt, daken worden geïsoleerd, ramen worden vernieuwd, technieken worden vernieuwd.

Maar dat broodnodige stapje verder, nl. het BENverhaal, is voor de meeste eigenaar-verhuurders nog onbekend terrein en wordt gelinkt aan te hoge en te dure verwachtingen. Het wordt tijd dat we een stap vooruit durven denken om ook voor de private huurmarkt aan toekomstgerichte kwaliteitsverbetering te doen.
Vandaar: BENHUUR

Meer info over BENHUUR : benhuur.blogspot.be
Meer info over BENOveren op www.energiesparen.be/ikbenoveer .


Voor meer informatie:

Projectleider:
johan.lapere@depoortvzw.be
T 056 24 41 21 | G 0473 86 27 21


Algemeen coördinator De Poort vzw:
thomas.raes@depoortvzw.be